Hoppa till sidans innehåll

Funktionärer


 

Halmstad Fältrittklubb är en ideell förening som strävar efter att skapa en mötesplats för alla hästtokiga. För att kunna hålla nere våra ridavgifter, samt kunna erbjuda våra medlemmar clinics och andra roliga evenemang anordnar vi varje år ett antal inkomstbringande tävlingar. Alla medlemmar tjänar alltså på dessa tävlingar. För att kunna genomföra dessa inkomstbringande tävlingar är vi beroende av att våra medlemmar engagerar sig och hjälper till som funktionärer. Alltså behövs just DU, gammal som ung, erfaren som oerfaren, hästtokig eller familjemedlem. Allas insatser är viktiga, om du kan en timme eller två, en dag eller en hel helg. Ju fler vi är, desto mindre jobb blir det per person, men framförallt är det roligt och vi har en härlig gemenskap. Har du inte möjlighet att vara på plats under tävlingen kan du hjälpa till med förberedelserna eller baka till cafeterian.

 

Förutom alla nämnda fördelar med att vara funktionär får du under dagen förfriskningar från cafeterian i form av frukost, lunch och fika. Du blir dessutom medbjuden på de funktionärsfester som hålls under året då vi träffas för att umgås under mer avslappnade former. Det är kanske inte så lätt att skriva upp sig som funktionär om man inte har en aning vad de olika funktionärerna gör och vad som förväntas av en. Därför kommer här en liten beskrivning av de olika arbetsuppgifterna:

 

BANBYGGNAD

Bygger banan gör vi dagen före tävlingen. Vi samlas och bygger tillsammans under ledning av banbyggaren. Bancheferna instruerar, så inga förkunskaper behövs. Lärorikt för er som tävlar eller funderar på att börja tävla.

 

BANPERSONAL

Som banpersonal skall man hjälpa till att lägga tillbaka hinder som rivs, kratta framför och bakom hindren, samt bygga nya banor mellan klasserna. Kräver ca 3-5 funktionärer utöver flaggare beroende på tävling.

 

FLAGGARE

Tillhör banpersonalen. 1-2 personer beroende på hur banan ser ut. Höjer flaggan när ekipaget får startsignal, samt när ekipaget passerar mållinjen.

 

UNDERLAGSANSVARIG

Kräver traktorvana. Ser till att underlaget på både bana, framridning och framhoppning är i toppskick under hela tävlingen. Underlaget i ridhusen ska vältas, harvas och vattnas vid behov innan bana byggs dagen innan tävling, mellan klasserna och vid stora startfält även under klasserna. Ser även till att hindrena blir framkörda till banbyggnaden.

 

IN/UTSLÄPP

Ansvarar för att släppa in och ut rätt ekipage från banan enligt startlista som hämtas i sekretariatet 5 min innan klassens första start. Kräver 1-2 funktionärer beroende på tävling.

 

FRAMRIDNING

Kräver 1 funktionär. Har kontakt med framhoppningen och skickar dit ekipagen i lagom tid.

 

FRAMHOPPNING

Kräver minst en, helst två funktionärer. Finns på plats 30 min innan klassens första start. Ser till att det är rätt antal ekipage inne på framhoppningen och att de blir nedskickade till insläppet i tid, enligt startlista som hämtas i sekretariatet.  Bra om man är två så den ena kan hålla lite ordning på hindren, kratta före och efter hindrena, samt se till att reglerna följs och annars kontakta överdomaren. Framhoppningshindren består av tre hinder, ett litet räcke på ca 60 cm i mitten, kantat av ett rättuppstående och en oxer som byggs fram dagen innan tävling.

 

DOMARTORNET

Assisterar domaren. Kräver 2 funktionärer, en som knappar in tid och fel på datorn och en som skriver hopprotokoll för hand. Vissa domare vill ha en tredje funktionär som tar tiden manuellt. I domartornet krävs att man kan koncentrera sig under en hel klass. Man lär sig väldigt mycket genom att sitta med domaren, så detta är perfekt för dig som är tävlingsintresserad.

 

SEKRETARIATET

Kräver 2 – 3 funktionärer. Hit kommer ryttarna på morgonen för att anmäla sig, visa upp vaccinationsintyg, licenser och betala. Även under dagen dyker ryttare upp för att göra ändringar såsom att byta häst, ryttare eller klass mm. Sekretariatet är även ansvarigt för att skriva ut och kopiera start- och resultatlistor. Ett lättanvänt datorprogram, ”Equipe”, används för all administration i sekretariatet. Här sköts även all ekonomi.

 

Sekretariatet kan vara en stressig plats, men om man sitter med en van person lär man sig snabbt programmet.  Kom ihåg att överdomaren alltid finns till hands om ni får frågor från ryttarna som ni inte kan besvara!

 

CAFETERIA

Cafeterian är en stor inkomstkälla under tävlingarna. Här behövs dels trevliga människor som säljer och förbereder frukost, lunch, fika godis och glass, men även alla sorters tillskott på mat eller fika uppskattas. Har du möjlighet att baka eller tillaga något är vi väldigt tacksamma. Kräver 4-5 funktionärer.

 

GRILLMÄSTARE

Framförallt under våra utetävlingar, men även under inomhustävlingarna är grillen väldigt uppskattad. Här grillar man korv, hamburgare, grillspett, allt möjligt. Mest hektiskt under lunchtid, men även under eftermiddagen brukar grillen vara välbesökt. Kräver 1-2 funktionärer.

  

PARKERINGEN

Parkeringsvakterna är de första som tävlingsdeltagarna möter. Får de ett trevligt bemötande här får de också en positiv uppfattning om klubben. Parkeringsvakterna är på plats 75 min innan dagens första start för att anvisa anländande fordon var de skall parkera. Vi delar upp parkeringen i olika delar för personbilar, lastbilar och transporter. Vi har även 20 elplatser som bokas av lastbilar och husvagnar, kablarna till dessa kopplas in dagen före tävling.  Det är värst tryck på parkeringen på morgonen vid tävlingens start och lugnar ganska snabbt ner sig under förmiddagen. Kräver 1-2 funktionärer.

 

STÄDANSVARIGA

Ser till att anläggningen är i toppskick under tävlingen. Det rör sig mycket folk på Mickedala under en tävlingshelg. Läktare, duschar och toaletter ska vara rena och fina. Kräver 1-2 funktionärer.

 

UPPSTALLNING

Märka upp och spåna boxarna två dagar innan tävlingsstart, då en del kommer dagen innan tävling. Ta emot depositionsavgift och betala tillbaka densamma efter att man inspekterat så den uppstallade rengjort boxen innan avfärd. Säljer även extra spån- och torvbalar till de som önskar.

 

NATTVAKTER

Mellan klockan 22-06 är stallarna stängda och det krävs då minst två, gärna fler nattvakter som kollar legitimation och eskorterar de ryttare som vill in i stallarna under dessa tider.

 

NÄR TÄVLINGSDAGEN ÄR SLUT

Tävlingsdagen är inte över förrän allt har återställts. Banan och framhoppningshindren skall plockas bort. Skräp plockas upp, anläggningen städas iordning osv. Om alla hjälps åt så går det fort!

 

 

Det går alltså åt en hel del funktionärer för att kunna anordna en bra tävling som är ett viktigt tillskott till klubben och alla dess medlemmar. Det är inte bara ”jobbigt” att ställa upp för du kommer in i en fantastisk gemenskap!! Om du vill hjälpa till inom ett område och känner att du kanske inte har den rätta kunskapen så finns det alltid någon mer erfaren funktionär som gärna hjälper till och visar hur det går till.

Uppdaterad: 2017-07-17 18:19
Skribent: Lisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Postadress:
Halmstads FK - Ridsport
Mickedalavägen 35
30235 Halmstad

Kontakt:
Tel: +4635121570
E-post: This is a mailto link

Se all info

JB ingen bakgrund

agria_djurforsakring_200